Recepten | spanje2college.jouwweb.nl (2024)

Bent u vorig jaar in Spanje op vakantie geweest of gaat u dit jaar naar Spanje? Haal die sfeer terug of kom al in de stemming, en verras vrienden en familie met lekkere en makkelijke tapas!

U kunt er zelfs een echt Spaans feest van maken met een vrolijk muziekje, een lekkere Sherry, een bruisende Cava, fruitige Sangria, een goed glas Rioja of Penedes, en op het laatst van de avond een laatste drankje met een mooie Spaanse Brandy of een zachte Licor 43 ...

Hieronder een aantal uitgewerkte recepten van tapas:

Tortilla de patata
De tortilla de patata is een veel voorkomende tapa in de Spaanse keuken. Dit omdat in dit recept maar eenvoudige ingredienten worden gebruikt. Het is een vegatarisch gerecht, een hartige taart, die niet zo moeilijk te maken is. In veel Spaanse tapasbars kom je deze basis Tortilla tegen op de bar, meestal samen met een of meer wat pittigere variaties op het recept.

Ingredienten (voor een doorsnede van 20cm):

  • 4 eieren
  • 500 gram aardappelen in dunne schijfjes
  • 1 eetlepel olijfolie om de aardappelen in te bakken
  • 1/4 eetlepel olijfolie om de tortilla in te bakken
  • zout naar smaak

Bereiding

  1. Bak de aardappelstukjes in de olijfolie zachtjes een kwartiertje of zo tot de aardappelschijfjes beetgaar zijn, blijf regelmatig omscheppen, zorg dat het niet aanbrandt;
  2. Laat de aardappelstukjes afkoelen tot ze lauw aanvoelen, als je dit in een vergiet doet met een schaaltje er onder dan ben je meteen van de overtollige olie af;
  3. Klop de eieren los met een beetje zout;
  4. Voeg de aardappelstukjes toe aan de eieren, roer om, en laat een minuutje rusten;
  5. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan van 20 cm diameter;
  6. Laat het ei met aardappel mengsel in de pan glijden, druk met de achterkant van een lepel of vork de aardappelstukjes die boven het mengsel uitsteken naar beneden zodat ze in de prut zitten;
  7. Hou de tortilla een dikke minuut op middelhoog vuur, daarna op klein om door te garen. Afhankelijk van hoe ver je de aardappelstukjes hebt laten afkoelen kan dat doorgaren 10 tot 20 minuten duren. Hou eventueel een deksel op de pan om de warmte vast te houden.
  8. Zodra de bovenkant van de tortilla gestold is, leg je een plat bord op de koekenpan en draai je ze om op het bord. Laat de Ttrtilla pannenkoek omgekeerd terug in de pan glijden.
  9. Laat zo de bovenkant een paar minuutjes op laag vuur een beetje bruinen, draai dan de Tortilla weer om op een plat bord en laat ze daarop afkoelen.

Gambas al Ajillo
Deze kun je op verschillende manieren maken. Je kunt de gamba's in knoflookolie, in knoflookboter of in knoflooksaus doen. De garnalen in knoflooksaus is erg populair, het geheim van dit Spaans tapas recept zit in de bouillon die je laat trekken van de karkassen van de garnalen en die je na het bakken van de garnalen aan de olie toevoegt om nog even mee te laten sudderen zodat een krachtige garnalen-knoflook saus ontstaat.

Ingredienten (voor ongeveer 4 personen)

  • 24 gamba`s (sortering 31-40/lbs), rauw, ongepeld
  • 8 tenen knoflook in schijfjes van 2-4 mm dik
  • 2 tenen knoflook geperst voor de bouillon
  • 1 rode Spaanse peper in schijfjes
  • 1/3 kop olijfolie
  • 2 koppen water
  • 1/2 theelepel zeezout (of naar smaak)
  • ruim peterselie fijn gehakt
  • ruim citroensap of limoensap, liefst vers geperst
  • ruim zelf gesneden brood om lekker mee te soppen

Bereiding

  1. Pel de gamba's, laat het staartje er aan zitten, en hou de overgebleven karkassen apart.
  2. Zet ongeveer in een centimeter water in een pan, voeg de karkassen en twee geperste teentjes knoflook toe, voeg zout toe naar smaak, en kook de karkassen uit tot nog ongeveer een halve centimeter water over blijft.
  3. Zeef de garnalenbouillon door een fijne zeef en bewaar dit.
  4. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan of een wok, en fruit de knoflook en Spaanse peper zachtjes in de olie tot de knoflook licht bruin begint te worden.
  5. Voeg de gamba's toe, schep goed door, en zet het vuur wat hoger om de gamba's even aan te bakken.
  6. Als de gamba's aangebakken zijn en mooi kleuren voegt u de bouillon toe. Goed doorroeren en nog een paar minuten zachtjes laten sudderen.
  7. Opdienen in een plat schaaltje, pers er er wat citroensap of limoensap over, besprenkel met een beetje zeezout, en garneer met wat gehakte peterselie.

Pinchos Oliva con Anchoa en Vinagre
Dit pinchos recept bestaat uit een gevulde olijf die is omwikkeld met een reepje ansjovis uit het zuur, en wordt vervolgens gestoken op een co*cktail prikkertje. Deze pittige pinchos met zure ansjovis en groene olijven verfrissen de mond en zijn geweldig lekkere borrelhapjes. De "zure ansjovis" is wat te vergelijken met de ons bekende zure haring, maar dan een stuk kleiner en wat pittiger van smaak.

Ingredienten

  • 1 reepje ansjovis in het zuur
  • 1groene olijf, gevuld met rode paprika
  • 1 co*cktailprikker
  • beetje olijfolie

De bovenstaande hoeveelheden zijn voor 1 pincho. U moet per persoon op minimaal 2 tot 3 pinchos rekenen.

Bereidingswijze

  1. Zet liefst alle ingredienten en borden die u gaat gebruiken van tevoren een uurtje in de koelkast zodat alles lekker koud is voordat je aan de slag gaat
  2. Controleer of elk stukje ansjovis filet goed schoon is en verwijder eventueel het staartje
  3. Neem een gevulde olijf met de vulling naar boven, wikkel daar een reepje Ansjovis met de rug omhoog omheen, en steek er een co*cktail prikkertje door om het geheel bij elkaar te houden;
  4. Leg de pinchos op een koud bord;
  5. Als je de pinchos klaar hebt en ze liggen allemaal netjes op het bord, sprenkel er dan nog wat olijfolie overheen voor extra smaak!

¡Buen Provecho!

Recepten | spanje2college.jouwweb.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6530

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.