Marker Wadden - Natuurgebied | Natuurmonumenten (2024)

Natuurgebied in het Markermeer

    • Wandelen
  • Bekijk alle routes

Bezoekersinformatie

Marker Wadden - Natuurgebied | Natuurmonumenten (1)

Natuureilanden in het Markermeer

Het weidse eilandgevoel, de fascinerende moerasnatuur: op Marker Wadden ervaar je overal om je heen de ongerepte natuur. De natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Ze zijn in trek bij talrijke vogels die hier uitrusten of broeden. Prachtig om ze van dichtbij te spotten vanuit de kijkhutten. Bezoek dit heerlijke eiland. Maak een wandeling en geniet van de nieuwe natuur.

Marker Wadden - Natuurgebied | Natuurmonumenten (2)
Tim Captein

Boswachter van dit gebied

Meer over Marker Wadden
  • Nieuws
  • Routes
  • Projecten

Over het gebied

Een groep bijzondere natuureilanden verrijst midden inhet Markermeer: Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. Deze ‘windwadden’ zorgen ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. De eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen zijn gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer. Ze geven een enorme impuls aan de leefomstandigheden voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Zo ontstaat hier een waar natuurparadijs.

Ervaar op het Haveneiland de weidsheid van Marker Wadden en zie hoe de natuur zich ontwikkelt. Je kunt er heerlijk wandelen, vogels spotten en van de stranden genieten. Verwonder je over het weidse uitzicht over het Markermeer.

Ontstaanvan het natuureiland

Door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad in 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer. Daarmee ook het rijke planten- en dierenleven. Het werd een statisch meer, de natuurlijke balans raakte verstoord. Door de aanleg van Marker Waddenkeert het leven onder en boven water terug. De nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes zorgen ervoor dat de natuur opbloeit.

Varen naar Marker Wadden

Ontdek dit nieuwe natuurparadijs voor planten, insecten, vissen en vogels. Neem de veerboot vanuit Lelystad of kom met je eigen boot en leg aan op het Haveneiland. Er zijn ook charters die vanuit andere plaatsen naar Marker Wadden varen.

Bestel hier je boottickets

Wandelen op Marker Wadden

Wandel over de paden, dwars door het nieuwe moerasgebied, en verken het eiland. Er zijn twee wandelroutes uitgezet, die je de mooiste plekken op het eiland laat zien. DeKustroute op Marker Waddenvan ongeveer 7 kilometer brengt jelangs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Op deVogelvluchtroute op Marker Waddenmaak je in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van Marker Wadden. Geniet van de vogels dievoedsel zoeken op de slibvelden. Deze route is ruim 3 kilometer lang.

Vogels kijken

Geniet van ontelbare vogelsoorten vanuit de drie vogelkijkpunten: kijkhut Duikeend, kijkhut Lepelaar en vogelkijkscherm Aalscholver. Beklim De Steltloper, een prachtige uitkijktoren met zicht over alle eilanden.Elk seizoen brengt andere vogels naar heteiland. Bekijk hier wanneer je welke vogels kunt verwachten en wat de beste plekken zijn om vogels te spotten.

Bezoek het Eilandpaviljoen

Bij het Eilandpaviljoen kun je terecht voor koffie of thee met wat lekkers. Je zit er heerlijk op het ruime terras met een schitterend uitzicht. Op de informatiepanelen lees je meer over het project. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven. In de kleine winkel kun je terecht voor een aandenken aan je bezoek.

Overnachten op Marker Wadden

Wil je wel eens wakker worden in de ongerepte natuur van Marker Wadden? Dan kun je een van de eilandhuisjes boeken en een paar dagen op het eiland blijven. De huisjes zijn volledig zelfvoorzienend. De elektriciteit komt van zonnepanelen. Via een filtersysteem in de duinen maken we drinkwater uit het water van het Markermeer. Het vuile water stroomt via een rietfilter weer schoon terug in het moerasgebied. Beleef het eiland vanuit een eilandhuisje en voel je één met de natuur.

Reserveer hier een eilandhuisje

Lees meer

Varen naar Marker Wadden

Ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland en vaar mee met de speciale veerboot vanuit Bataviahaven in Lelystad.

Bestel hier je bootticket

Vogelparadijs

Steeds meer vogels ontdekken de rust van Marker Wadden. Kwetsbare watervogels, broedvogels en trekvogels maken dit gebied tot een waar natuurparadijs.

Kom vogels kijken

In een huisje, met de tent of op de boot

Overnachten op Marker Wadden

Wil je op Marker Wadden overnachten? Dat kan! Huur één van de natuurhuisjes, kom met je tent naar het natuurkampeerterrein of kom met eigen boot en overnacht in de haven.

Overnachten op Marker Wadden

Marker Wadden

De mooiste routes

  • Wandelen (3)
  • Wandelen

    Kustroute op de Marker Wadden

    Je loopt met deze afwisselende wandeling langs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Met onderweg twee vogelkijkpunten.

    • 7,2km
  • Wandelen

    Vogelvluchtroute op Marker Wadden

    Maak in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van Marker Wadden en geniet van de vogels die om je heen vliegen en voedsel zoeken op de slibvelden. Onderweg kom je twee vogelkijkhutten tegen waar je de vele vogels van dichtbij kunt zien.

    • 3,4km

Bekijk meer routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Haven Marker Wadden
  • De Aanloop 4, 8242NM Lelystad (FL)
  • [emailprotected]
  • Lelystad, Bataviahaven Bataviahaven 1, 8242 PR Lelystad (FL)

    Routebeschrijving

    Vanaf hier naar Haven Marker Wadden : De veerboot vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Je kunt betaald parkeren in de VOC-garage, op P6 (lang parkeren) of op de parkeerplaats van Bataviastad. Bekijk op deze kaart waar je kunt parkeren.

    Mensen met een beperking kunnen dichtbij de boot worden afgezet. Daarna wordt de auto geparkeerd op één van de parkeerplaatsen in de buurt.

  • Bushalte Bataviahaven (lijn 3) Lelybaan, 8242 PA Lelystad (FL)

    Routebeschrijving

    Vanaf hier naar Haven Marker Wadden : De veerboot vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Verlaat bij halte Bataviahaven Lijn 3 vanaf Station Lelystad Centrum in de rijrichting. Steek vanaf de Lelybaan Schoonzicht over en loop in de richting van het gebouw met het glazen trappenhuis. Volg eenmaal op de kade (je ziet het KNRM-reddingsstation in het water rechts) de bocht mee naar links langs de muur met boogjes. De veerdienstvoert een groene Natuurmonumenten-vlag. Het ticket voor de veerdienst is online te bestellen.

Veerboot

Je kunt naar Marker Wadden met de veerboot van Natuurmonumenten, je eigen zeilboot of een georganiseerde chartertocht. De veerboot vaart van 1 maart tot en met 31 oktober.

    Kinderwagen en buggy

    Bijna alle paden, met uitzondering van de stranden, zijn goed begaanbaar met een kinderwagen of buggy. De uitkijkpunten zijn niet toegankelijk voor een kinderwagen of buggy.

    Geschikt voor rolstoel

    De Vogelvluchtroute is – met begeleiding – begaanbaar voor mensen met een beperking. De uitkijkpunten zijn niet toegankelijk, behalve het nieuw aangelegde kijkscherm Visdief.

    In het Eilandpaviljoen is een aangepast toilet.

    Aanleggen niet toegestaan

    Aanleggen kan alleen in de havenkom. Ankeren in de havenkom is niet toegestaan, maar wel buiten de boeien rond Marker Wadden. Mits algemene vaarregels op het Markermeer dat toestaan.

    Met eigen boot naar Marker Wadden

      Toegang op aangegeven paden

      Algemene toegangsregels

      • Marker Wadden is een wandelgebied, fietsen of andere vervoermiddelen zijn niet toegestaan. Wandelen magalleenop wegen, paden en het strand.De slibvelden kunnen gevaarlijk zijn. Tijdens het broedseizoen is soms een pad tijdelijk afgesloten.
      • Houd rekening met de natuur en de vogels. Blijf op de paden en houd afstand. Honden zijn alleen toegestaan rond de havenkom, mits aangelijnd;
      • Kitesurfen, windsurfen en vliegen met drones is niet toegestaan;
      • Neem altijd je afval mee naar huis;
      • Zwemmen en suppen mag bij het havenstrand achter de havenkom, dus niet in de haven.

      Voor watersporters

      • Aanmelden en betalen bij de havenmeester
      • Afmeren mag uitsluitend in de boxen en aan de stapelsteigers
        • In de havenkom geldt een ankerverbod
        • De maximale snelheid 9 km/uur
        • Alleen dit haveneiland is toegankelijk voor bezoekers, de andere eilanden zijn rustgebied voor vogels en vissen

      Meer informatie

      Honden welkom, mits aan de lijn

      Honden zijn aangelijnd toegestaan op een zeer beperkt gedeelte van het eiland, alleen rond de havenkom. Het is aan te raden om zonder hond naar Marker Wadden te komen. Katten zijn op het eiland niet toegestaan.

      Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

      Wil je een (sport)activiteit organiseren met meer dan 20 personen of organiseer je een betaalde activiteit in dit gebied? Dan dien je van tevoren toestemming aan te vragen bij Natuurmonumenten.Meer info en aanvraagformulier.

      Vliegen met drones niet toegestaan

      Vliegen met drones schaadt de natuur en is daarom niet wenselijk in onzegebieden. Boven beschermde natuur (Natura2000-gebieden) zijn drones sowieso niet toegestaan.Lees hier meer.

      Marker Wadden

      Nieuws

      • 27 maart 2024 | Elsa Pater

        Kom dit voorjaar naar Marker Wadden

        De lente is begonnen! Op maandagmorgen zagen we de eerste kluten, flinke groepen kokmeeuwen, talloze baardmannetjes in het riet en bloeiend klein hoefblad in overvloed. Kom je het voorjaar op Marker Wadden beleven?

      • 25 oktober 2023 | Elsa Pater

        Beleef de herfst op Marker Wadden

        ‘Wat een rust, wat een kleuren en wat een prachtige wolkenluchten!’ Het is zomaar één van de reacties van een bezoeker die vorig jaar herfst op Marker Wadden was. Het is een bijzondere tijd. Kom je het najaar beleven? De eerste excursies voor de maand november staan inmiddels online. De rest van het herfst- en winterprogramma volgt snel. Op de agenda staan onder meer unieke excursies naar het Zuid- en Noordstrand, Daarbij gaan we over paden gaan die in het broedseizoen zijn afgesloten.

      • 08 september 2023 | Roos Kooiman

        Landal GreenParks en Natuurmonumenten trakteren op exclusieve unplugged sessie DI-RECT

        Om aandacht te vragen voor het belang van onze natuur, trakteren Landal GreenParks en Natuurmonumenten op een unplugged sessie van DI-RECT. Opgenomen op Marker Wadden, het nieuwste natuurgebied van Nederland. Zonder geluidsversterking, dus puur natuur, vanaf het enige van de zeven Marker Waddeneilanden dat voor publiek toegankelijk is. De sessie is opgenomen zonder publiek en is vanaf nu via Youtube te bekijken, de video staat ook onder dit bericht. Het concert een jaar lang voor iedereen te zien.

      Meer nieuws

      Direct naar

      • Veerboot
      • Bezienswaardigheden
      • Tips
      • Vrijwilligersvacatures

      Marker Wadden

      Wat wij hier doen

      Marker Wadden, een project van wereldformaat

      Met de aanleg van Marker Wadden creëert Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland 1300 ha nieuwe natuur. Zand, klei en slib worden door baggeraar Boskalis uit de diepere lagen van de Markermeerbodem gehaald. Daar zijn de eilanden mee gebouwd. Dit bouwen met slib is een wereldprimeur. Rondom de eilanden is het water helderder door de natuurlijke oevers en ondieptes. Talrijke vogels, vissen en planten vinden er een plek. Zo zorgen we voor een impuls aan de voedselketens. Marker Wadden wordt de kraamkamer van het Markermeer.

      Over dit project

      Marker Wadden - Natuurgebied | Natuurmonumenten (5)

      Marker Wadden - Natuurgebied | Natuurmonumenten (2024)
      Top Articles
      Latest Posts
      Article information

      Author: Ray Christiansen

      Last Updated:

      Views: 5857

      Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

      Reviews: 92% of readers found this page helpful

      Author information

      Name: Ray Christiansen

      Birthday: 1998-05-04

      Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

      Phone: +337636892828

      Job: Lead Hospitality Designer

      Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

      Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.